Αντιμετωπίστε την παχυσαρκία με ωτοβελονισμό

Ο Ωτοβελονισμός και η Ωτοθεραπεία είναι η θεραπευτική εκείνη μέθοδος που χρησιμοποιεί το Πτερύγιο του Αυτιού για τη διάγνωση και την θεραπεία διαφόρων ασθενειών που αφορούν ολόκληρο τον οργανισμό.

Ο Ωτοβελονισμός στηρίζεται αφ’ ενός στις αρχές και τους κανόνες της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής, στον Κλασσικό παραδοσιακό Βελονισμό, αλλά και στις σύγχρονες νευροφυσιολογικες αρχές.

Χρησιμοποιήθηκε μεθοδικά και συστηματικά στην Γαλλία από τον Dr. Paul Nogier (1908 – 1996) την δεκαετία του 1950 ο οποίος διεκδικεί και την πατρότητα του. Συνήθως εφαρμόζεται θεραπευτικά σε συνδυασμό με τον κλασσικό βελονισμό (βελονισμός όπου χρησιμοποιούνται σημεία σε όλο το σώμα του ασθενούς).

Το Πτερύγιο του Αυτιού αποτελεί ένα όργανο με εξαιρετική σημασία αφού αυτό:

  • Αντιπροσωπεύει την σωματοτοπική απεικόνιση όλου του οργανισμού (εικόνα του ανεστραμμένου εμβρύου)
  • Διαθέτει μια πολύ πλούσια νεύρωση με πλήθος νευρικών απολήξεων και υποδοχέων.

Τρόποι εφαρμογής του Ωτοβελονισμού

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι ερεθισμού των αντανακλαστικών αυτών σημείων του αυτιού όπως ο Ηλεκτροβελονισμός

Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα του Ωτοβελονισμού

  • Γρήγορη, εύκολη και άμεση τεχνική
  • Πολύ καλή απόκριση σε οξείες καταστάσεις και κυρίως στους μυοσκελετικούς πόνους
  • Εξαιρετικά αποτελεσματικός στην προσπάθεια απεξάρτησης ουσιών (κάπνισμα, αλκοόλ, κ.α.) και έλεγχος της όρεξης (βουλιμία και παχυσαρκία)
  • Εξαιρετικά αποτελέσματα σε περιπτώσεις άγχους (stress) και αϋπνίας.
  • Συνεχιζόμενο θεραπευτικό αποτέλεσμα του βελονισμού ακόμα και όταν ο ασθενής βρίσκεται στο χώρο του και στα μεσοδιαστήματα τον θεραπευτικών του συνεδρίων.

Κορεάτες ερευνητές διεξήγαγαν μια έρευνα με 91 υπέρβαρους συμμετέχοντες που δεν είχαν λάβει καμία άλλη θεραπεία ελέγχου βάρους, τους προηγούμενους έξι μήνες. Τα άτομα κατανεμήθηκαν σε μία από τρείς ομάδες θεραπείας. Η μία ομάδα θεραπείας έλαβε μονόπλευρο ωτοβελονισμό με την χρήση πρωτόκολλου πέντε σημείων (Shenmen, Σπλήνα, Στομάχι, Πείνα, Ενδοκρινικό) ενώ η δεύτερη ομάδα θεραπείας έλαβε ωτοβελονισμό με την χρήση πρωτόκολλου ενός σημείου (Πείνα). Οι βελόνες αντικαθίσταντο μία φορά την εβδομάδα και διατηρήθηκαν για ένα σύνολο οχτώ εβδομάδων. Η Τρίτη ομάδα θεραπείας έλαβε εικονική θεραπεία όπου οι βελόνες εισήχθησαν σύμφωνα με το πρωτόκολλο των πέντε σημείων, αλλά αφαιρέθηκαν αμέσως μετά την εισαγωγή. Μετά από οχτώ εβδομάδες θεραπείας, σημαντικές διαφορές στην ΔΜΣ, στο βάρος και ΜΛΣ (μάζα λίπους σώματος) βρέθηκαν μεταξύ των ομάδων θεραπείας και ελέγχου. Οι ομάδες θεραπείας των πέντε σημείων και ενός σημείου έδειξαν 6,1% και 5,7% μείωση στον ΔΜΣ, αντίστοιχα.

(Τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη πέντε σημείων Βελονισμού στο αυτί για την θεραπεία υπέρβαρων ανθρώπων. Acupunct Med. 2013 Dec 16.)

Scroll to Top