Αφαίρεση τατουάζ με λέιζερ. Πόσο κοστίζει, πόσος χρόνος χρειάζεται και πόσος πόνος

Τα τατουάζ δεν θεωρούνται πλέον μόνιμα και υπάρχουν σύγχρονες μεθόδους που μπορούν να τα αφαιρέσουν αποτελεσματικά κια με ασφάλεια. Η πιο συχνή τεχνική που εφαρμόζεται είναι το λέιζερ. Η διαδικασία παρόλο που μπορεί να εξαφανίσει τα ανεπιθύμητα τατουάζ, είναι χρονοβόρα και αρκετά επώδυνη.

Ποια είναι η διαδικασία;
Η δερματοστιξία γίνεται με τη χρήση μηχανοκίνητης βελόνας που ουσιαστικά τρυπάει το δέρμα και αφήνει κόκκους χρωστικής ουσίας στη δεύτερη στρώση δέρματος, περίπου ένα χιλιοστό από την επιδερμίδα.

Ο οργανισμός αντιμετωπίζει το μελάνι ως ξένο σώμα και λευκά αιμοσφαίρια ενεργοποιούνται για να το αποβάλλουν από το σώμα. Παρ’ όλα αυτά όμως, δεν τα καταφέρνουν γιατί τα σωματίδια της χρωστικής ουσίας είναι μεγαλύτερα και έτσι υπερισχύουν των αιμοσφαιρίων.

Στην αφαίρεση του τατουάζ με λέιζερ, η ακτίνα φωτός σπάει και μικραίνει τα σωματίδια του μελανιού, βοηθώντας τα λευκά αιμοσφαίρια να τα απομακρύνουν φυσικά.

Τα περισσότερα τατουάζ χρειάζονται περίπου 5-12 συνεδρίες, οι οποίες διαρκούν από 10 – 30 λεπτά. Η κάθε συνεδρία πρέπει να απέχει από την επόμενη περίπου ένα μήνα, κάτι που σημαίνει ότι η ολική αφαίρεση του τατουάζ χρειάζεται από 6 μήνες μέχρι ένα χρόνο.

Συνήθως πριν το λέιζερ, πραγματοποιείται δερματικό τεστ για να μην προκληθεί κάποια αλλεργική αντίδραση.

Η τιμή του λέιζερ εξαρτάται από το μέγεθος του τατουάζ και τον αριθμό των συνεδριών που θα χρειαστούν. Για ένα μικρό τατουάζ, το κόστος της κάθε συνεδρίας ξεκινάει από τα 60 ευρώ για μικρό τατουά και φθάνει μέχρι τα 300 ευρώ για μεγάλα τατουάζ

Παράγοντες που επηρεάζουν την αφαίρεση του τατουάζ


Σημαντικό ρόλο παίζει ο τύπος της επιδερμίδας, καθώς όσο πιο σκούρο είναι το δέρμα, τόσο περισσότερο χρόνο θα χρειαστεί για να αφαιρεθεί το τατουάζ. Επίσης, εάν βρίσκεται σε ευαίσθητο σημείο του σώματος απαιτούνται περισσότερες συνεδρίες. Τα μαύρα μελάνια φεύγουν πιο εύκολα από τα άλλα χρώματα.
Το μέγεθος του τατουάζ, ο χρόνος και το βάθος της χρωστικής ουσίας μπορεί να καθυστερήσουν τη διαδικασία.

Τι πρέπει να προσέξει κάποιος μετά το λέιζερ;


Μετά το λέιζερ ο ασθενής πρέπει να φροντίζει το δέρμα του σαν να έχει πάθει έγκαυμα. Πρέπει να εφαρμόζονται στην πληγή αντισηπτικά βάμματα και αντιβιοτικές κρέμες που προστατεύουν τον ασθενή από τις μολύνσεις. Επίσης, η πληγή πρέπει να καλυφθεί με γάζες και να μην εκτεθεί στον ήλιο και ειδικά χωρίς αντηλιακό για 4 εβδομάδες.

Σταδιακά, θα δημιουργηθεί μια κρούστα, την οποία ο ασθενής δεν πρέπει να την πειράξει για να μην μείνει σημάδι. Συνήθως, δεν δημιουργούνται σημάδια ούτε αποχρωματίζεται το δέρμα, όπως πολλοί πιστεύουν.

 Η εξάλειψη διαφορετικών χρωμάτων απαιτεί διαφορετικά LASER

Η εξάλειψη διαφορετικών χρωμάτων απαιτεί τη χρήση διαφορετικών μήκων κύματος, δηλαδή διαφορετικά LASER καθώς σε κάθε χρώμα αντιστοιχεί διαφορετικό μήκος κύματος.

Πιο συγκεκριμένα, για την αφαίρεση της μαύρης, μπλε και πράσινης χρωστικής ουσίας των τατουάζ χρησιμοποιούμε τα Q-Switched Ruby Laser & Q-Switched Alexandrite LASER.  Επίσης,  για την αφαίρεση της κόκκινης μελάνης χρησιμοποιούμε το Q-Switched Nd:YAG LASER στα 532 nm  ενώ το Q-Switched Nd:YAG LASERστα 1024 nm μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αφαίρεση της μαύρης και της μπλε χρωστικής.

Tο QSwitched LASER υπερέχει συγκριτικά με άλλες μεθόδους αφαίρεσης τατουάζ στα εξής:

  • Δρα επιλεκτικά και με ακρίβεια στο στόχο
  • Φέρει έγκριση του Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων και Συσκευών FDA
  • Κατάλληλο για όλους τους τύπου δέρματος
  • Εξαλείφεται το ενδεχόμενο λοίμωξης ή χειρουργικού λάθους
  • Χωρίς παρενέργειες, ουλές και σημάδια
  • Μη επεμβατικό , ανώδυνο, ασφαλές, αποτελεσματικό
  • Δεν απαιτείται η εφαρμογή χημικών παραγόντων
  • Δεν προκαλεί μόνιμες βλάβες στην επιδερμίδα εξαιτίας της απειροελάχιστης διάρκειας της δέσμης φωτός του LASER

Κατά τη διάρκεια της εφαρμογής χρησιμοποιούνται ειδικά προστατευτικά γυαλιά για τα μάτια προς αποφυγή πρόκλησης βλάβης του αμφιβληστροειδούς, ενώ στην περίπτωση αφαίρεση τατουάζ γύρω από τα μάτια επιβάλλεται η χρήση ειδικών μεταλλικών προστατευτικών για τα μάτια.

Ωστόσο,  σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και μετά την επιτυχή αφαίρεση είναι πιθανό να εμφανιστεί αχνό περίγραμμα στο σημείο του αρχικού τατουάζ το οποίο μετά από ελεύθερη έκθεση στον ήλιο και την υπερμελάγχρωση εξαφανίζεται μετά από μικρό χρονικό διάστημα.

Αριθμός Συνεδριών για την πλήρη αφαίρεση ενός τατουάζ  εξαρτάται από το βάθος στο οποίο έχει εμποτισθεί η χρωστική του τατουάζ.

 

Για παράδειγμά ένα ερασιτεχνικό τατουάζ μπορεί να αφαιρεθεί μετά από 4-6 συνεδρίες σε αντίθεση με ένα επαγγελματικό στο οποίο το χρώμα τοποθετείται στις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος και υπάρχει μεγαλύτερη ποσότητα μελανίνης και ποικιλία ως προς τη σύνθεση των χρωστικών ουσιών. Υπό αυτό το πρίσμα ένα επαγγελματικό τατουάζ συνήθως χρειάζεται 6-10 συνεδρίες εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων που η αφαίρεση τατουάζ μπορεί να ολοκληρωθεί ακόμα και σε 20 συνεδρίες.

Η ηλικία ενός τατουάζ μπορεί να επιμηκύνει τον αριθμό των απαραίτητων συνεδρίων όπως για παράδειγμα ένα πρόσφατο τατουάζ μπορεί να χρειαστεί περίπου 6 συνεδρίες σε αντίθεση με ένα παλαιότερο που οι συνεδρίες στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ξεπερνούν τις 6.

Τα μεσοδιαστήματα 30 η μερών μεταξύ των συνεδριών είναι αναγκαία καθώς χρειάζεται χρόνος για την αποκομιδή και αποβολή των σωματιδίων χρωστικής που χρησιμοποιήθηκε.

Scroll to Top