Γυμναστική με μπάλα

Η γυμναστική με μπάλα είναι ένα είδος εκγύμνασης ολόκληρου του σώματος το οποίο έγινε περισσότερο δημοφιλές τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας αλλά είναι αδιαμφισβήτητα ένα είδος γυμναστικής το οποίο ήρθε για να μείνει. Βασισμένη στην περίφημη και δημοφιλή και στην χώρα μας πια, μέθοδο Pilates η οποία είναι μιας επαναστατική μέθοδος γυμναστικής που εφευρέθηκε από τον J. Pilates, η γυμναστική με μπάλα είναι θα μπορούσαμε να πούμε μια μέθοδος γυμναστικής κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του γυναικείου σώματός.

Η αλήθεια είναι ότι το γυναικείο σώμα λατρεύει την γυμναστική με μπάλα και αυτό είναι κάτι που θα το καταλάβεις από τον πρώτο κιόλας μήνα που θα την βάλεις στη ζωή σου. Την γυμναστική με μπάλα μπορείς να την κάνεις σε οποιοδήποτε γυμναστήριο ως μέρος των ομαδικών groups αλλά μπορείς με τις κατάλληλες συμβουλές να την κάνεις και μόνη σου στο σπίτι σου. Το μόνο που θα χρειαστείς είναι μια μπάλα Pilates και να έχεις διαβάσει αυτό το άρθρο στο οποίο θα σου εξηγήσουμε όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την γυμναστική με μπάλα.

 

Τι είναι η γυμναστική με μπάλα

Η γυμναστική με μπάλα είναι ένα πρόγραμμα γυμναστικής το οποίο βασίζει ολόκληρη την φιλοσοφία του, την πρακτική αλλά και τα αποτελέσματα της στην χρησιμοποίηση της μπάλας Pilates κατά την εφαρμογή της. Η μπάλα Pilates είναι έτσι κατασκευασμένη και σχεδιασμένη που δίνει την δυνατότητα στο σώμα μας να γυμνάζεται ισομετρικά. Με την γυμναστική με μπάλα πετυχαίνουμε να γυμνάσουμε όλα μας το σώμα τόσο εσωτερικά στις αρθρώσεις μας όσο και εξωτερικά στους ανώτερους ιστούς αλλά και τους μύες μας.
Η τεχνική της γυμναστικής με μπάλα είναι δομημένη σε μια σειρά ασκήσεων οι οποίες περιλαμβάνουν ασκήσεις στις οποίες είτε κρατάμε την μπάλα γυμναστικής, είτε ισορροπούμε επάνω σε αυτή, είτε ασκούμε πιέσεις σε μυϊκές ομάδες του σώματος. Με αυτές τις ασκήσεις και με την σωστή πίεση, ισορροπία αλλά και ευθυγράμμιση του κορμού γυμνάζουμε ολόκληρο το σώμα μας. Μεγάλη βέβαια σημασία έχει και ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να χειριστείς ή καλύτερα να διαχειριστείς την αναπνοή σου σε όλη την διάρκεια της άσκησης.

Θα πρέπει λοιπόν να ξέρεις ότι οι ασκήσεις στην γυμναστική με μπάλα βασίζονται στην σωστή, ήρεμη και ρυθμική αναπνοή. Έτσι κάθε επανάληψη είναι μια εισπνοή και κάθε παύση ή άλλη επανάληψη μια εκπνοή. Η κίνηση κάθε άσκησης γίνεται από μέσα στην άρθρωση και ξεκινάει πάντα από το υψηλότερο σημείο του σώματός το οποίο γυμνάζουμε. Για παράδειγμα εάν κάνουμε άσκηση για γλουτούς θα πρέπει κάθε επανάληψη να ξεκινάει ενεργοποιώντας από ψηλά των γλουτό μας και κουνώντας τα πόδια μας σε κάθε αναπνοή μας.

Για ποιες ενδείκνυται η γυμναστική με μπάλα

Η γυμναστική με μπάλα ενδείκνυται για όλες τις γυναίκες. Ειδικά όμως ενδείκνυται για γυναίκες που θέλουν να ξεφορτωθούν κάποια παχάκια ή κιλά σε περιοχές όπως τα μπράτσα, οι γλουτοί και η κοιλιά μιας και η γυμναστική με μπάλα προσφέρει γρήγορη σύσφιξη σε ολόκληρο το σώμα. Εάν λοιπόν είσαι μια γυναίκα που έχει τα γνωστά δυο τρία παραπανίσια κιλά και δεν μπορείς να τα χάσεις με τίποτα ή τα παίρνεις εύκολα πίσω τότε η γυμναστική με μπάλα είναι η λύση που αναζητάς.

Όμως η γυμναστική με μπάλα ενδείκνυται και για πιο γεμάτες γυναίκες οι οποίες θέλουν να χάσουν με σωστό και σχετικά εύκολο τρόπο τα περιττά κιλά τους. Εάν λοιπόν είσαι μια γυναίκα η οποία έχεις αρκετά παραπανίσια κιλά τότε μπορείς σε συνδυασμό πάντα με σωστή και φτιαγμένη για τις δικές σου ανάγκες διατροφή να κάνεις και γυμναστική με μπάλα. Σε αυτή την περίπτωση η γυμναστική με μπάλα θα σε βοηθήσει να φτάσεις στον τελικό σου στόχο πιο γρήγορα από ότι εάν ακολουθούσες μόνο σωστή διατροφή αλλά θα σου προσφέρει και κάτι πολύ σημαντικό. Θα σε απαλλάξει από χαλάρωση και θα σε κάνει να ανυπομονείς να γυμναστείς μιας και αποδεδειγμένα η γυμναστική με μπάλα δημιουργεί και ένα αίσθημα εφορίας αλλά θα σου δώσει και απίστευτη ενέργεια.
Επιπροσθέτως η γυμναστική με μπάλα είναι η ιδανική εξάσκηση για γυναίκες οι οποίες έχουν κάποιο μυϊκό πρόβλημα μιας και δεν καταπονεί καθόλου το σώμα. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η γυμναστική με μπάλα βοηθάει πολύ την βελτίωση αλλά και την διόρθωση μυοσκελετικών προβλημάτων εφόσον βέβαια ξέρουμε να εκτελούμε καλά και σωστά την κάθε άσκηση. Γι αυτό τον λόγο σας παρουσιάζουμε στην συνέχεια 3 βασικές ασκήσεις για να κάνετε και εσείς γυμναστική με μπάλα στο σπίτι σας.

Βασικές ασκήσεις για γυμναστική με μπάλα

Για να κάνεις μόνη σου στο σπίτι σου γυμναστική με μπάλα θα πρέπει να προμηθευτείς μια μπάλα Pilates και να έχεις στο μυαλό σου σε όλη την διάρκεια που εκτελείς τις ασκήσεις ότι θα πρέπει να έχεις ενεργό το σώμα αλλά και το μυαλό σου. Θα πρέπει να είσαι συγκεντρωμένη και για όση ώρα διαρκέσει η γυμναστική σου θα πρέπει να σφίγγεις συνεχώς το σώμα σου. Απαραίτητα θα πρέπει να κρατάς σφικτή την κοιλιά σου τους γλουτούς και τους μηρούς σου αλλά και θα πρέπει οι γάμπες σου να είναι ενεργοποιημένες. Επίσης θα πρέπει να κρατάς ευθυγραμμισμένη την σπονδυλική σου στήλη ανεξαρτήτως κλήσης του σώματός και φυσικά θα πρέπει να έχεις ίσια την πλάτη σου.

Πάμε να δούμε τις τρείς ασκήσεις με μπάλα

Πρώτη άσκηση – άσκηση για όλο το σώμα

Πάρε την μπάλα στα χέρια σου και ευθυγράμμισε ολόκληρο το σώμα σου σε όρθιο στάση. Τέντωσε ψηλά τα χέρια σου και σήκω στις μύτες των ποδιών σου. Καθώς κατεβαίνεις φέρνεις τα χέρια με την μπάλα μπροστά στο στήθος σου και οι μύτες των ποδιών σου πατάνε στο έδαφος. Με κάθε εισπνοή σηκώνεις χέρια με μπάλα και πόδια στις μύτης με κάθε εκπνοή κατεβαίνεις. Επανέλαβε για τουλάχιστον 10 φορές.

Δεύτερη άσκηση – άσκηση για τα πόδια

Ακουμπάς μπρούμυτα επάνω στην μπάλα ολόκληρο τον κομό σου από το στήθος έως την λεκάνη. Τα πόδια σου ακουμπούν στις μύτες. Με κάθε εισπνοή σηκώνεις όσο πιο ψηλά μπορείς το δεξί σου πόδι με κάθε εκπνοή κατεβάζεις. Κάνεις είκοσι επαναλήψεις και αλλάζεις πόδι.

Τρίτη άσκηση – άσκηση για την κοιλιά

Ξαπλώνεις στο έδαφος κρατάς την μπάλα με τα χέρια πίσω από το κεφάλι τα πόδια σου είναι τεντωμένα και 5 εκατοστά επάνω από το έδαφος. Με κάθε εισπνοή μαζεύεις τα χέρια σου και τα πόδια σου ώστε να ακουμπήσουν μεταξύ τους με κάθε εκπνοή χαλαρώνεις στην αρχική θέση.

 

 

Scroll to Top