Εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση προκαλείται από τη μείωση των ορμονών και συχνά συνοδεύεται από σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα, εξάψεις, ακανόνιστη έμμηνος ρύση, ξηρότητα του κόλπου και κυκλοθυμία. Η καρδιοπάθεια και ο οστεοπόρωση έχουν συνδεθεί με τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων. Οι φυσικές θεραπείες ανακουφίζουν από τα συμπτώματα και προλαμβάνουν την εμφάνιση εκφυλιστικών νόσων που μπορεί να παρουσιαστούν μετά την εμμηνόπαυση.

ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΙΣ ΣΤΡΕΣΟΓΟΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ

Αποφεύγετε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, που επιδεινώνουν την κυκλοθυμία και την κατάθλιψη. Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ και καφείνης, που μπορεί να προκαλέσουν εξάψεις. Τρώτε μικρά, πλούσια σε πρωτείνες γεύματα και σνακ μέσα στην ημέρα για να διατηρείτε σε ισορροπία τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, τα επίπεδα ενέργειας σταθερά και για να ενισχύσετε τα επινεφρίδια.

ΤΡΟΦΕΣ ΓΙΑ ΓΕΡΑ ΟΣΤΑ

Για να διατηρήσετε υγιή τα οστά σας και να αποφύγετε την οστεοπόρωση τρώτε καθημερινά τουλάχιστον δύο μερίδες χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά προιόντα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και σαρδέλες σε κονσέρβα. Όλα αποτελούν εξαιρετικές πηγές ασβεστίου. Επιπλέον λαμβάνετε καθημερινά ένα συμπλήρωμα ασβεστίου-μαγνησίου που να αποδίδει τουλάχιστον 1000mg ασβέστιο και 500mg μαγνήσιο.

ΤΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

Ητακτική άσκηση περιορίζει πολλά από τα δυσάρεστα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Η τακτική αεροβική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και βοηθάει στην εκτόνωση της ψυχικής πίεσης. Στοχεύστε τουλάχιστον 30 λεπτά άσκησης την ημέρα, τεσσερίς φορές την εβδομάδα. Επιπλέον για να διατηρήσετε την οστική σας πυκνότητα συμπεριλάβετε στο πρόγραμμα σας ασκήσεις ενδυνάμωσης, όπως ασκήσεις με βάρη ή έντονη κηπουρική, για 30 λεπτά τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

ΒΟΤΑΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ

Παρόλο που μετά την εμμηνόπαυση οι ωοθήκες σταματούν να παράγουν ορμόνες, άλλοι ενδοκρινείς αδένες, όπως τα επινεφρίδια, αναλαμβάνουν σε κάποιο βαθμό την παρταγωγή οιστρογόνων και άλλων ορμονών. Για να ενισχύσετε τη λειτουργία των επινεφριδίων παίρνετε καθημερινά σιβηριανό τζίνσενγκ για τουλάχιστον 3 μήνες. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε μισό κουταλάκι του γλυκού υγρό εκχύλισμα τζίντζερ μία φορά την ημέρα και σε δισκία των 250 mg τιτλοποιημένου εκχυλίσματος με στανταρισμένη δόση ελευθεροσίδων, που είναι η βασική δραστική ουσία του τζίνσενγκ. Η χρήση είναι ασφαλής για διάστημα 6 εβδομάδων. Προσοχή, αν πάσχετε από υπέρταση συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν πάρετε τζίνσενγκ σε οποιαδήποτε μορφή.

Scroll to Top