ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ με νερό

Για να διατηρηθεί υγιές το σώμα σας, είναι σημαντικό να είναι ενυδατωμένο. Το νέρο αποτελεί το 50-60% του σωματικού βάρους, τροφοδοτεί το σώμα με ιχνοστοιχεία, βοηθάει στην καλή λειτουργία των κυττάρων και απομακρύνει τις τοξίνες. Το σώμα προσλαμβάνει υγρό από οτιδήποτε τρώμε ή πίνουμε, γι’ αυτό χρειάζεται να πίνετε επιπλέον νερό μόνο όταν νιώθετε δίψα. Ακούστε το σώμα σας, φροντίστε να πίνετε αρκετό νερό όταν διψάτε για να αποφύγετε την αφυδάτωση, όχι όμως πάρα πολύ για να αποφύγετε την υπερυδάτωση.

Το νερό είναι το τελειότερο ποτό στον κόσμο, αφού δεν κοστίζει τίποτα, δεν περιέχει θερμίδες, απομακρύνει τις άχρηστες ουσίες από τον οργανισμό, τον τροφοδοτεί με πολύτιμα ιχνοστοιχεία και βοηθάει στην άριστη λειτουργεία των κυττάρων. Φροντίστε να πίνετε έξι έως οκτώ ποτήρια των 240 ml την ημέρα.

Οι επιδόσεις στα τρέξιμο επιδεινώνονται με την αφυδάτωση, γι’ αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να πίνετε νερό κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά την άσκηση. Δεν χρειάζεται να αγοράζετε εμφιαλωμένο νερό στις περισσότερες περιπτώσεις το νερό είναι απολύτως υγιεινό και καθαρό, αν όμως νιώθετε ότι πρέπει να πίνετε φιλτραρισμένο νερό, υπάρχουν πολλά οικονομικά φίλτρα, κατάλληλα για οικιακή χρήση.

Κάποιοι πιστεύουν ότι λίγη καφείνη με τη μορφή καφέ ή ξεθυμασμένης κόλα βελτιώνει τις επιδόσεις τους στο τρέξιμο.

Ωστόσο, τα ποτά που περιέχουν καφείνη, όπως το τσάι, ο καφές ή η κολά, μπορεί να συμβάλλουν στην αφυδάτωση.

Για να αντισταθμίσετε τη διουρητική τους δράση, πίνετε πάντα ένα επιπλέον ποτήρι νερό για κάθε ρόφημα με καφείνη που καταναλώνετε.

ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ

Φροντίστε να είστε πάντα πλήρως ενυδατωμένος πριν από το τρέξιμο. Πιείτε 500 ml-1 λίτρο νερό 60-90 λεπτά πριν ξεκινήσετε.

Αυτό το χρονικό διάστημα επιτρέπει στα περιττά υγρά να αποβληθούν από το σώμα και διασφαλίζει ότι δεν θα είναι το στομάχι σας γεμάτο νερό όταν τρέχετε.

Αν είστε πλήρως ενυδατωμένος και ο καιρός δεν είναι πολύ ζεστός, μπορείτε να αφήσετε το μπουκάλι με το νερό στο σπίτι, αν η προπόνηση σας διαρκεί 20-30 λεπτά.

Ωστόσο, πρέπει να υπολογίσετε πόσο νερό χρειάζεστε στις προπονήσεις σας κι αν έχετε πάντα ένα μπουκάλι μαζί σας, θα μπορέσετε να ελέγχετε καλύτερα τη στρατηγική ενυδάτωσης σας.

Πίνετε τρεις με τέσσερις μικρές γουλιές νερό από το μπουκάλι σας κάθε 10-15 λεπτά ή πιο συχνά αν ο καιρός είναι ζεστός.

Scroll to Top