Καθηστερήστε τη διαδικασία της γήρανσης

Η γήρανση είναι κάτι που συμβαίνει σε όλους, όμως μπορείτε να λάβετε ορισμένα μέτρα για επιβραδύνετε τη διαδικασία. Ένα πρόγραμμα άσκησεις με τρέξιμο, διατάσεις και ασκήσεις ενδυνάμωσης σε συνδυασμό με υγιεινή διατροφή καθυστερεί τα συμπτώματα της γήρανσης. Επιπλέον η διατήρηση του άγχους σε χαμηλά επίπεδα και η προστασία από τον ήλιο μπορούν να κάνουν θαύματα και να σας χαρίσουν νεανική εμφάνιση. Στις ώριμες γυναίκες αυτό το πρόγραμμα μπορεί να καθυστερήσει  ή να μειώσει τις επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης.

ΑΣΚΗΘΕΙΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ ΝΕΟΣ

Η σωματική  δραστηριότητα καθυστερεί τα σημάδια της γήρανσης με πολλούς τρόπους. Το τακτικό τρέξιμο βελτιώνει τη διάθεση και τα επίπεδα ενέργειας αλλά και την ικανότητά σας να χρησιμοποιείτε το οξυγόνο. Το τρέξιμο επιβραδύνει τη μείωση του μέγιστου VO2- της μέγιστης ποσότητας οξυγόνου που μπορεί να προσλάβει και να χρησιμοποιήσει το σώμα σας κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης. ‘Οσο περισσότερο οξυγόνο προσλαμβάνουν οι πνεύμονες τόσο περισσότερο οξυγόνο χρησιμοποιεί αποτελεσματικά το σώμα. Αυτή η αυξημένη αποτελεσματικότητα καθυστερεί τα σημάδια του γήρατος.

Με απλά λόγια, τα οξυγονωμένα κύτταρα ζουν περισσότερο και σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τα κύτταρα του δέρματος, των μυών, ακόμα και του εγκεφάλου σας. Έτσι, ως δρομέας θα απολαύσετε για περισσότερο καιρό νεανικό δέρμα και μυικό σύστημα καθώς και νοητική οξύτητα. Οι κραδασμοί που δέχεται το σώμα όταν τρέχουμε το κάνουν να ανταποκριθεί ενισχύοντας τα οστά, καθυστερώντας με αυτόν τον τρόπο την εμφάνιση της οστεοπόρωσης ιδιαίτερα στις γυναίκες, όσο νωρίτερα ξεκινήσετε το τρέξιμο τόσο πιο δυνατά θα είναι τα οστά σας. Είναι γεγονός ότι καθώς γερνάμε χάνουμε μυική μάζα και δυστυχώς η μυική μάζα είναι ένας από τους παράγοντες που καθορίζουν τον μεταβολισμό ρυθμό ή αλλιώς τον ρυθμό με τον οποίο καίμε θερμίδες. Η προσθήκη ασκήσεων μυικής ενδυνάμωσης στην προπόνηση σας μπορεί να επιβραδύνει τη μυική ατροφία και την πρόσληψη βάρους που συνδέονται με τη διαδικάσια της γήρανσης. Οι τακτικές διατάσεις θα σας κάνουν να νιώθετε ευλύγιστος σε προχωρημένη ηλικία.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΠΙΠΕΔΑ ΑΓΧΟΥΣ

Η άσκηση δεν είναι ο μόνος παράγοντας που συμβάλλει στην αντιγήρανση. Εξίσου σημαντική είναι μία ισορροπημένη διατροφή, πλούσαια σε ποικίλες θρεπτικές τροφές. Τα φρούτα και τα λαχανικά τροφοδοτούν τον οργανισμό με πολύ σημαντικές θρεπτικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών ουσιών όπως η βητα-καροτίνη, το σελήνιο και οι βιταμίνες Α , C και Ε που προστατεύουν τα κύτταρα από καταστροφικά μόρια τα οποία ονομάζονται ελεύθερες ρίζες. Για να έχουν γερά κόκαλα, οι γυναίκες θα πρέπει να παίρνουν καθημερινά κάποιο συμπλήρωμα ασβεστίου ή να καταναλώνουν δύο έως τρεις μερίδες γαλακτοκομικών, όπως γιαούρτι ή γάλα.

Ο περιορισμός του άγχους είναι ένας ακόμα παράγοντας που καθυστερεί τα σημάδια της γήρανσης. Το άγχος προκαλεί την έκκριση ορισμένων ορμονών, όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη. Και οι δύο έχουν συνδεθεί με την πρόωρη γήρανση, γι’ αυτό προσπαθήστε να μην αγχώνεστε για τα λιγότερο σοβαρά προβλήματα.

Scroll to Top