ΚΡΥΟΛΙΠΟΛΥΣΗ… ΤΙ ΕΙΝΑΙ;

Η κρυολιπόλυση αποτελεί τεχνολογικό επίτευγμα της κοσμητικής ιατρικής των τελευταίων χρόνων. Έρχεται να προστεθεί στη φαρέτρα των όπλων του ειδικού σαν το πιο αποτελεσματικό χαρτί έναντι του τοπικού πάχους χωρίς τη βοήθεια του «νυστεριού» που όλοι προσπαθούν να αποφύγουν.

Όλοι μας επιθυμούμε μία «lunch time treatment» και ας χρειαστεί να την επαναλάβουμε γιατί το αποτέλεσμα δεν είναι τόσο δραστικό όσο το χειρουργικό.

Από τις μεθόδους που ανακαλύφθηκαν και εφαρμόστηκαν, η κρυολιπόλυση παραμένει ηγετικά η πιο εμπορικά αποδεκτή μέθοδος και η πιο καλά μελετημένη σε βάθος χρόνου, καθώς στοιχεία επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητά της μετά εφαρμογής της σε ζωικά και ανθρώπινα μοντέλα και τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες. Η τεχνική εγκρίθηκε το 2010 από τον US Food and Drug Administration (FDA) για εφαρμογή στην περιοχή της κοιλιάς και τα πλαϊνά και τον Απρίλιο του 2014 πήρε έγκριση για εφαρμογή και στους μηρούς.

  • Πως λειτουργεί; Έχει μελετηθεί ότι τα λιποκύτταρα είναι πολύ πιο ευαίσθητα στο ψύχος και καταστρέφονται πιο αποτελεσματικά σε σύγκριση με άλλες μεθόδους, όπως οι ραδιοσυχνότητες, οι υπέρηχοι, τα ακουστικά κύματα, τα lasers κλπ. Μετά την εφαρμογή ακριβείας του ψύχους των 9ο C στην προς θεραπεία περιοχή για διάρκεια 1 ώρας, ακολουθεί σταδιακά η διάλυση των μεβρανών των λιποκυττάρων και η σταδιακή απορρόφηση/ φαγοκυττάρωση των υπολειμμάτων από τον οργανισμό με φυσιολογική διαδικασία και χωρίς να προκληθεί βλάβη στην επιδερμίδα.
  • Υπάρχει αποτέλεσμα; Σε όλες τις μελέτες, αλλά και από την εμπειρία μας μετά την εφαρμογή των κεφαλών αναμένεται η απώλεια του 30% κατά μέσο όρο του θεραπευόμενου όγκου. Για να γίνει κατανοητό αυτό υπολογίζουμε ότι π.χ. στην κάτω κοιλιά τοποθετούνται 2 κεφαλές, που η κάθε μία επικαλύπτει την περιοχή από τον ομφαλό και κάτω έως τα πλαϊνά του κορμού στα λαγόνια οστά. Σε όλες τις μελέτες αναφέρεται ποσοστό 85% ικανοποιημένων με το αποτέλεσμα, και μικρό ποσοστό που χρειάζεται επανάληψη για να γίνει αισθητή η μείωση του υποδορίου λίπους.
  • Μπορώ εγώ να την κάνω; Ιδανικός υποψήφιος της κρυολιπόλυσης αποτελεί ο υγιής ενήλικας, με σωστό βάρος για το ύψος του, που συνοδεύει τη θεραπεία του με συχνή άσκηση και μεσογειακή διατροφή! Στην πραγματικότητα όμως, και χωρίς να υποδεικνύουμε ότι υπάρχει περίπτωση χρήσης της κρυολιπόλυσης ως μέθοδος απώλειας βάρους, κάθε τοπικό πάχος στην περιοχή του κορμού, μηρών και βραχιόνων μπορεί να μειωθεί με αυτή τη μέθοδο. Αποκλείονται ενήλικες με ιστορικό κακοήθειας, αυτοανόσων και μη σοβαρών νοσημάτων, υπερευαισθησίας στο ψύχος, έγκυες, θηλάζουσες και με τοπικές αντενδείξεις όπως π.χ. κιρσοί κάτω άκρων, κήλες κοιλιακού τοιχώματος κλπ.
  • Θα προκύψει “χαλάρωση” του δέρματος; Δεν έχει παρατηρηθεί καμία επιδείνωση του σφρίγους της επιδερμίδας και υπάρχουν θεαματικά αποτελέσματα στις περιοχές των βραχιόνων και εσωτερικού μηρών, δηλαδή στις κατεξοχήν δύσκολές περιοχές για χαλάρωση.
  • Τι παρενέργειες υπάρχουν; Η θεραπεία της κάθε περιοχής διαρκεί 60 λεπτά και σε όλη τη διάρκεια γίνεται καλά ανεκτή. Μικρή ενόχληση παρατηρείται στην έναρξη της εισρόφησης της προς θεραπείας περιοχής λόγω της αρνητικής πίεσης καθώς και πιθανά στο τέλος κατά της διάρκεια της μάλαξης. Οι συχνότερα αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι το αίσθημα καύσου, μικρές μελανιές και «μούδιασμα» του δέρματος. Σπάνια ενόχληση με ήπιους-μέτριους πόνους στην περιοχή έως και 2 εβδομάδες μετά έχει αναφερθεί χωρίς όμως να εγκυμονεί κινδύνους.
Scroll to Top