Μαύροι κύκλοι

Οι μαύροι κύκλοι είναι ένα αισθητικό πρόβλημα που μπορεί να παρουσιαστεί στον καθένα. Σε μερικούς ανθρώπους οι μαύροι κύκλοι μπορεί να είναι πιο εμφανείς χωρίς ωστόσο να υπάρχει σαφή αιτιολογία. Όταν εμφανίζονται σε μικρές ηλικίες, ευθύνεται σίγουρα η κληρονομικότητα. Όταν όμως εμφανίζονται μετά τα 30, έχουν σχέση με την επιρροή του χρόνου στην επιδερμίδα μας και τις καθημερινές μας συνήθειες.

Δύο πράγματα κάνουν το δέρμα κάτω από τα μάτια να φαίνεται πιο σκούρο:

 1. Το πλούσιο αγγειακό πλέγμα και η μελανίνη που συσσωρεύεται στην αύλακα του ματιού. Με την πάροδο του χρόνου, η επιδερμίδα χάνει το αρχικό της πάχος και γίνεται πιο διάφανη, με αποτέλεσμα τα αγγεία και η μελανίνη στην περιοχή κάτω από τα μάτια να φαίνονται πιο έντονα. Επιπλέον, το λίπος του ματιού κατεβαίνει προς τα κάτω, προκαλώντας ένα κυκλικό αυλάκι κάτω από τα μάτια, η σκιά του οποίου κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα.
 2. Ο ήλιος καταστρέφει τα αγγεία κάτω από τα μάτια και τα κάνει να φαίνονται πιο έντονα, ενώ συγχρόνως ενεργοποιεί τη μελανίνη της επιδερμίδας, με αποτέλεσμα τα αγγεία, μαζί με τη μελανίνη, να προκαλούν μια σκούρα απόχρωση.

Άλλος παράγοντας που δίνει τη σκούρα αίσθηση είναι η ξηροδερμία. Αν η επιδερμίδα είναι ξηρή και τραβάει τότε δείχνει σίγουρα πιο θάμπη και γκρίζα. Οι μαύροι κύκλοι είναι επίσης αποτέλεσμα της φυσικής ανατομίας του προσώπου. Αν οι βολβοί των ματιών, ανατομικά, βρίσκονται αρκετά μέσα στο κόκαλο, είναι λογικό να προκαλείται μια φυσική εσοχή η οποία δίνει την αίσθηση της σκιάς.

Τι είναι οι μαύροι κύκλοι

 1. Πυκνό πλέγμα αγγείων
 2. Μελανίνη
 3. Αφυδάτωση της επιδερμίδας
 4. Ανατομία του προσώπου

Τι επιδεινώνει τους μαύρους κύκλους

 1. Κληρονομικότητα
 2. Ήλιος
 3. Κούραση των ματιών από σιάβασμα, υπολογιστή
 4. Έλλειψη ύπνου
 5. Βαριά διατροφή

Φυσική θεραπεία για την αντιμετώπιση των μαύρων κύκλων

 1. Αποσυμφορητικό μασάζ
 2. Κομπρέσα με φακελάκια μαύρου τσαγιού για 5-10 λεπτά
 3. Μάσκα από λεπτές φέτες παπάγιας
 4. Αλόη
 5. Ύπνος 6-7 ώρες σε ανατομικό μαξιλάρι
 6. Σωστή εφαρμογή του κονσίλερ

TIP

Όταν κάποιος εμφανίσει ξαφνικά μαύρους κύκλους, ενώ πριν δεν είχε, ή αν οι μαύροι κύκλοι που ήδη υπήρχαν γίνουν πιο έντονοι, καλό θα ήταν να ελέγξει κάποια ζωτικά όργανα που σχετίζονται με αυτούς, όπως το συκώτι, το έντερο και το στομάχι.

Scroll to Top