Νηστεία

Στην Ορθόδοξη Χριστιανική θρησκεία υπάρχουν διάφορες περιόδοι νηστείας, αποχής δηλαδή από συγκεκριμένες τροφές. Σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία, υπάρχει η νηστεία των Χριστουγέννων ή αλλιώς Σαρανταήμερο, όπου επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού και αποφεύγεται η κατανάλωση κρέατος, γαλακτοκομικών προιόντων και αυγών. Η νηστεία του Πάσχα ή αλλιώς Πενηνταήμερο ή Σαρακοστή ή Τεσσαρακοστή, όπου απαγορεύεται η κατανάλωση κρέατος, ψαριού, γαλακτοκομικών και αυγών, καθώς και ελαιόλαδου. Επίσης, η νηστεία της Παναγίας ή του Δεκαπενταυγούστου όπου απαγορεύεται η κατανάλωση κρέατος, γαλακτοκομικών και αυγών. Τέλος, η νηστεία της Τυρινής όπου διαρκεί για μια βδομάδα πριν ξεκινήσει το Πενηνταήμερο και επιτρέπεται η κατανάλωση γαλακτοκομικών, αυγών, ψαριών και ελαιολάδου. Επιπλέον, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, εβδομαδιαία νηστεύουν κάθε Τετάρτη και Παρασκευή, αποφεύγοντας την κατανάλωση κρέατος, γαλακτοκομικών προιόντων, αυγών και ελαίου.

Κατά τη διάρκεια των νηστειών χρειάζεται σωστός συνδυασμός τροφίμων ούτως ώστε να μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης ελλείψεων σε πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Λόγω της αποφυγής κατανάλωσης κέατος, ψαριού, γαλακτοκομικών και αυγών τα θρεπτικά συστατικά που πιθανώς να υπολείπονται είναι ο σίδηρος, η βιταμίνη Β12, η βιταμίνη Δ, το ασβέστιο, ο ψευδάργυρος καθώς και οι πρωτείνες υψηλής βιολογικής αξίας.

Ο συνδυασμός οσπρίων με δημητριακά ή σπόρους, επιτυγχάνει την πρόσληψη υψηλής βιολογικής αξίας πρωτείνης. Για παράδειγμα, ο συνδυασμός φακής με ρυζιού, φασολιών με ψωμιού, αρακά με ρυζιού είναι καλές επιλογές για γεύματα που προσδίδουν πρωτείνη στον οργανισμό κατα περιόδους νηστείας. Επίσης άλλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτείνη είναι η ταχίνι, οι ξηροί καρποί, το τοφού, η σόγια, το φυστικοβούτυρο.

Καλές πηγές ασβεστίου είναι τα αμύγδαλα, τα φυστίκια, τα καρύδια, το σησάμι, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ο σολομός. Αναφορικά με το σίδηρο, πλούσιες πηγές θεωρούνται τα ψάρια, οι φακές, τα φασόλια, τα ρεβύθια, τα σκούρα πράσινα λαχανικά (σπανάκι, αρακάς, μπρόκολο), τα εμπλουτισμένα δημητριακά,τα αποξηραμένα φρούτα ( δαμάσκηνα, βερύκοκκα, σταφύδες,σύκα ). Για καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου από τα τρόφιμα χρειάζεται ο συνδυασμός των τροφίμων με βιταμίνη Γ, όπως για παράδειγμα λεμόνι ή χυμό πορτοκαλιού εσπεριδοειδή.

Τα οφέλη της νηστείας είναι αναμφισβήτητα πολυάριθμα, αφού περιορίζεται η κατανάλωση ζωικού κρέατος (κορεσμένο λίπος) και αυξάνεται η κατανάλωση φυτικών ινών, φυλλικού οξέος, αλλά και τροφίμων όπως οσπρίων, φρούτων, λαχανικών και ξηρών καρπών. Συνεπώς η νηστεία μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα, να βοηθήσει στην καλύτερη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, να προστατεύσει από διάφορα είδη καρκίνου. Επιπλέον, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.
ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΑ

Τα τελευταία χρόνια, οι χορτοφαγικές δίαιτες έχουν προσελκύσει αρκετά άτομα. Πιθανή αιτία αυτού η υπόθεση ότι μία τέτοια δίαιτα θα έχει σαν αποτέλεσμα ένα καλλίγραμο και πιο υγιειές σώμα.

Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα εάν συγκριθεί με την κλασσική Μεσογειακή Δίαιτα; Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Διατροφής προκύπτουν ενδείξεις πως η χορτοφαγία συνδέεται σε μικρό βαθμό με το σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 (μη- ινσουλινοεξατρωμένο) και με προβλήματα της χοληδόχου κύστης.

Ποιές όμως είναι οι κατηγορίες χορτοφαγίας και ποιά κατηγορία βρίσκεται σε μεγαλύτερο κίνδυνο; Τα είδη χορτοφαγίας έιναι τα εξής:
Γαλακτο-χορτοφάγος:

επιλέγει γαλακτοκομικά προΐόντα, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια, φρούτα και ξηρούς καρπούς. Αποκλείονται το κρέας και τα θαλασσινά.

Ψαρο-χορτοφάγος:

Επιλέγει ψάρι,αβγά, γαλακτοκομικά, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια, φρούτα και ξηρούς καρπούς.

Αυστηρός χορτοφάγος:

Επιλέγει τροφές που προέρχονται από φυτικές πηγές -λαχανικά, όσπρια, φρούτα και ξηρούς καρπούς.

Από τις πιο πάνω κατηγορίες είναι φανερό ότι οι αυστηρά χορτοφάγοι διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο διατροφικών ελλείψεων. Τέτοιες ελλείψεις μπορεί να είναι στις πρωτείνες, αλλά και σε σημαντικές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Η διατροφική εντολή στα άτομα αυτά είναι η ίδια με τα άτομα που ακολουθούν νηστεία.

 

Scroll to Top