Ορισμοί της κυτταρίτιδας

Υπάρχουν διάφοροι ορισμοί για την κυτταρίτιδα. Μεταξύ αυτών αναφέρουμε τους εξής: 

1. Κατά τον γιατρό Coaram de Tromelin, κυτταρίτιδα είναι μια παθολογική κατάσταση του υποδόριου ιστού, που χαραχτηρίζεται κλινικά από μια οιδηματική διήθηση με ανώμαλη υφή η οποία οφείλεται σε 2 αίτια:
Αφ΄ ενός σε ένα οίδημα που εισβάλλει στα μεσοδιαστήματα του συνδετικού ιστού και αφ’ετέρου σε μια συρρίκνωση των λιποδών κυττάρων και των λεμφατικών αγγείων.

2. Κατά τον γιατρό Kermorgant, η κυτταρίτιδα, ή καλύτερα η κυτταριτιδική διήθηση, όπως εκείνος την ονομάζει, είναι η κατακράτηση του οργανικού ύδατος από τον υποδόριο ιστό, η οποία σταθεροποιείται παραπάνω απ’όσο πρέπει, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τοξίνες απ’ αυτήν τη στάση. Κατά τη γνώμη πολλών επιστημόνων που έχουν ασχοληθεί με το θέμα, εάν η παχυσαρκία είναι διαταραχή της λειτουργίας του λιπώδους ιστού και κακός μεταβολισμός του λίπους, η κυτταρίτιδα είναι διαταραχή του συνδετικού ιστού και κακός μεταβολισμός των συστατικών της θεμελίου ουσίας, και ειδικά του νερού, λόγω διαταραχής του μηχανισμού πολυμερισμού και απολυμερισμού των πολυσακχαρίτων.

 

Scroll to Top