Ο ύπνος βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού

Ο ύπνος είναι η καλύτερη και φθηνότερη καθημερινή θεραπεία για ευεξία και αποτοξίνωση που μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας.

Ο άνθρωπος περνά το 1/3 της ζωής του ανάσκελος και κοιμισμένος. Όσο κι αν νομίζουμε ότι αυτό το 1/3 είναι χαμένος χρόνος, άλλο τόσο πρέπει να σκεφτόμαστε πόσα πράγματα κερδίζουμε στη ζωή, όταν κοιμόμαστε αρκετά και ποιοτικά. Σε συνδυασμό με μια σωστή διατροφή μπορούμε να πετύχουμε την απόλυτη αποτοξίνωση του οργανισμού μας.

 

Ο ύπνος βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού

Ο ύπνος δεν είναι απλά και μόνο χρόνος που αφιερώνουμε στο σώμα και το πνεύμα μας για να ξεκουραστεί. Στην πραγματικότητα, κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο οργανισμός μας εργάζεται εντατικά, κάνοντας μια σειρά από εργασίες «αποκατάστασης», «τακτοποίησης» και αποτοξίνωσης.
Όσο εμείς κοιμόμαστε λοιπόν, το σώμα κάνει αποκατάσταση των κουρασμένων μυών και «καθαρίζει» τον εγκέφαλο από άχρηστα δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί κατά τη διάρκεια της μέρας. Πιο συγκεκριμένα, στο πανεπιστήμιο του Rochester, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου εκκρίνεται μια ουσία, η οποία «ξεπλένει» και καθαρίζει τον εγκέφαλο από τα «τοξικά» απόβλητα που δημιουργούνται όσο είμαστε ξύπνιοι.
Επίσης, κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο εγκέφαλος βρίσκει ευκαιρία να επεξεργαστεί τα συναισθήματα και να βάλει σε τάξη τις εμπειρίες μας αρχειοθετώντας τες στην μνήμη μας. Η επεξεργασία των συναισθημάτων είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο καθώς η έλλειψη ύπνου, έστω για μια νύχτα, αυξάνει σημαντικά την εμφάνιση αρνητικών συναισθημάτων και κακής διάθεσης την επόμενη μέρα.

Επιπλέον, η έλλειψη ποιοτικού ύπνου εμποδίζει το σώμα από το να έχει σωστό έλεγχο της πείνας, αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, αποσυντονίζει το μεταβολισμό μας και κατ’ επέκταση μας δυσκολεύει στο να διατηρήσουμε ένα φυσιολογικό βάρος σώματος.
Τέλος, ο ύπνος είναι άρρηκτα δεμένος με το κιρκάδιο ρυθμό μας ή αλλιώς το εσωτερικό μας ρολόι. Ο κιρκάδιος κύκλος διαρκεί 24 ώρες και ρυθμίζεται όταν κοιμόμαστε. Ο μεταβολισμός, το ανοσοποιητικό και η αντιμετώπιση των φλεγμονών είναι κάποια από τα συστήματα που σχετίζονται με έναν καλορυθμισμένο κιρκάδιο κύκλο. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να δίνουμε την ευκαιρία στο σώμα μας να κοιμάται αρκετά.

Πόσο πρέπει να κοιμόμαστε τελικά;
Υπάρχει μια μεγάλη απόκλιση ανάμεσα στο πόσο κοιμόμαστε και στο πόσο ύπνο χρειαζόμαστε στην πραγματικότητα για να λειτουργούμε στο μέγιστο. Σύμφωνα με το αμερικανικό εθνικό ινστιτούτο υγείας, ο μέσος ενήλικας κοιμάται λιγότερο από 7 ώρες κάθε νύχτα. Κι ενώ ένας 6ωρος ή 7ωρος ύπνος μπορεί να ακούγεται ιδανικός, στην πραγματικότητα αυτή είναι μια συνταγή που μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια έλλειψη ύπνου.
Το ότι μπορεί κάποιος να ανταποκρίνεται στην καθημερινότητα κάνοντας έναν 6ωρο ύπνο, είναι παραπλανητικό, καθώς η διάθεση και η ενεργητικότητα του θα ήταν σε πολύ καλύτερα επίπεδα αν κοιμόταν 1 με 2 ώρες παραπάνω.
Γι’ αυτό το λόγο, ο αμερικανικός εθνικός οργανισμός για τον ύπνο έχει συντάξει έναν πίνακα με το ιδανικό εύρος νυχτερινού ύπνου για κάθε ηλικιακή ομάδα.

 

Ηλικίες
Ώρες ύπνου

Νεογέννητα έως 3 μηνών
14 – 17
Βρέφη 4 – 11 μηνών
12 – 15
Μωρά 1 – 2 ετών
11 – 14
Νήπια 3 – 5 ετών
10 – 13
Παιδιά 6 – 13 ετών
9 – 11
Έφηβοι 14 – 17 ετών
8 – 10
Νέοι ενήλικες 18 – 25 ετών
7 – 9
Ενήλικες 26 – 64 ετών
7 – 9
Ηλικιωμένοι 65+ ετών
7 – 8

Ο αμερικανικός εθνικός οργανισμός για τον ύπνο είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που απαρτίζεται από γιατρούς και επιστήμονες με ειδίκευση σε θέματα ύπνου.

Ο παραπάνω πίνακας είναι ένας οδηγός και τα χρονικά διαστήματα που προτείνονται είναι ενδεικτικά. Το πόσο ύπνο έχει ανάγκη ο καθένας επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες όπως τα γονίδιά του, ο τρόπος ζωής, η ηλικία κ.α. Για να οριοθετήσουμε τις ατομικές μας ανάγκες σε ύπνο θα πρέπει να παρατηρήσουμε τον εαυτό μας και να απαντήσουμε σε ερωτήματα όπως :

 

Είμαστε δραστήριοι και παραγωγικοί κατά τη διάρκεια της μέρας;

Μήπως εξαρτόμαστε απ’ την καφεΐνη για να βγάλουμε τη μέρα;

Μήπως αντιμετωπίζουμε προβλήματα στον ύπνο;

Νυστάζουμε όταν οδηγούμε;

Νιώθουμε νωθροί κατά τη διάρκεια του απογεύματος;

Νυστάζουμε σε συναντήσεις, παρουσιάσεις ή σε ζεστούς χώρους;

Μήπως μας παίρνει αμέσως ο ύπνος όταν χαλαρώνουμε στον καναπέ?

 

Συμπέρασμα :
Όσες προσπάθειες και αν κάνουμε για να αποτοξινωθούμε δεν θα έχουμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα αν στερούμαστε ποιοτικό και επαρκή ύπνο. Επομένως αποτοξίνωση και ύπνος αποτελούν τον ιδανικό συνδυασμό για ένα υγιές σώμα.

 

Scroll to Top