Πανάδες-λεκέδες-δυσχρωμίες

Πρόκειται για ένα πρόβλημα που παρατηρείται πολύ συχνά στις σκουρόχρωμες αλλά και στις ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες. Βασικός ένοχος θεωρείται ο ήλιος που χρόνο με το χρόνο γίνεται όλο και πιο βλαβερός για την υγεία της επιδερμίδας. Για να προκληθεί όμως μια τέτοια επιδερμική ανωμαλία, θα πρέπει να υπάρχει και κάποια ορμονική διαταραχή, χρόνια ή παροδική.

Για παράδειγμα, οι γυναίκες στην περίοδο της εγκυμοσύνης τους, όπου υφίστανται μια ισχυρή ορμονική αλλαγή,εμφανίζουν πολύ συχνά πανάδες και δυσχρωμίες, οι οποίες υποχωρούν σιγά-σιγά και σταδιακά, σε διάστημα περίπου 12 μηνών μετά τον τοκετό. Αυτό που τις δημιουργεί είναι η διαταραχή της τυροσινάσης.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΤΥΡΟΣΙΝΑΣΗ

Η τυροσινάση είναι ένα ένζυμο, το οποίο ρυθμίζει την κατανομή της μελανίνης στην επιδερμίδα. Αν διαταραχθεί η τυροσινάση, αυτόματα διαταράσσεται και η μελάνινη της επιδερμίδας.

Η διαταραχή της τυροσινάσης προκύπτει από ορμονικούς κυρίως παράγοντες αλλά και από την υπερέκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.

ΠΟΙΕΣ ΟΡΜΟΝΕΣ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΑΔΕΣ

Τα οιστρογόνα είναι οι ορμόνες που ευθύνονται για τις πανάδες. Είναι μια καθαρά γυναικεία ορμόνη, γι’ αυτό και οι πανάδες- χλόασμα παρατηρούνται κυρίως στον γυναικείο πληθυσμό. Τα αντισυλληπτικά χάπια αυξάνουν την έκκριση των οιστρογόνων και επομένως, επιτείνουν την τάση για πανάδες.

Επίσης, η λήψη διαφόρων φαρμάκων, όπως τα πολύ δυνατά αντιβιοτικά, μπορούν να δράσουν ευνοικά ως προς τις πανάδες.

ΠΡΟΛΗΨΗ

  1. Πρέπει πάντα να φοράτε αντηλιακή προστασία, ώστε ακόμα και αν υπάρχει κάποια προδιάθεση στον οργανισμό, να μην την επιτείνετε.
  2. Αν γνωρίζετε ήδη πως υπάρχει κάποιο ορμονικό πρόβλημα, θα πρέπει να περιορίσετε στο ελάχιστο την έκθεση στον ήλιο και να αυξήσετε το δείκτη προστασίας του αντηλιακού σας στο μέγιστο.
  3. Αν γίνετε χρήση αντισυλληπτικών χαπιών επιτείνεται το πρόβλημα, καθώς τα χάπια αυξάνουν την παραγωγή οιστρογόνων.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

  1. Καλό είναι να μην καθυστερείτε να επισκέφθεστε το γιατρό σας. Έτσι επιτυγχάνεται εξισορρόπηση του ορμονικού σας προφίλ και αντιμετώπιση του προβλήματος στη ρίζα του. Δεν πρέπει να αφήνετε τις δυσχρωμίες να εδραιώνονται. Όσο περισσότερο καιρό παραμένει μια δυσχρωμία, τόσο πιο δύσκολα αντιμετωπίζεται.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΛΕΥΚΑΝΣΗΣ ΣΕ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ

  1. Ενζυματικές θεραπείες για την εξισορρόπηση της τυροσινάσης. Σε αυτή τη θεραπεία χρησιμοποιείται ένα παρόμοιο ένζυμο που λέγεται arbutin, για να συμπληρώσει τις αλλοιώσεις της τυροσινάσης και ν’ αναγκάσει τη μελανίνη να εκκρίνεται ομοιόμορφα.
  2. Θεραπείες με bio peeling, βιταμίνη C και οξέα φρούτων. Αυτές οι θεραπείες διεγείρουν  την ανάπλαση της επιδερμίδας, ώστε τα πιο σκούρα κύτταρα ν’ αποκολλούνται πιο γρήγορα και να δίνουν τη θέση τους σε νέα, υγιή κύτταρα.

Ο συνδυασμός αυτών των δυο τεχνικών είναι ιδανικός, ενώ όλες αυτές οι θεραπείες χαρίζουν στην επιδερμίδα λάμψη και φρεσκάδα.

*Ακολουθήστε μια αγωγή με λευκαντικές κρέμες στο σπίτι, σύμφωνα με τις συμβουλές του Jolie Wellness Clinic . Κάτω από τις κρέμες σας, είναι καλό να φοράτε ένα σέρουμ με βιταμίνη C ,η οποία είναι φυσικός, λευκαντικός παράγοντας.

Scroll to Top