Πως θα αντιμετωπίσετε τις σκασμένες φτέρνες

Οι παράγοντες που οδηγούν στις ξηρές φτέρνες και τις ρωγμές είναι πολλοί, όμως η πρόληψη μπορεί να μας βοηθήσει να τις αποφύγουμε.

Αν ωστόσο οι φτέρνες σας σκάσουν, θα πρέπει να προχωρήσετε άμεσα στην αντιμετώπιση του προβλήματος, διαφορετικά το πρόβλημα θα επιδεινωθεί και οι ρωγμές θα βαθύνουν. Αυτό μπορεί να προκαλέσει άνοιγμα του δέρματος με εμφάνιση πληγών, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο για μόλυνση από βακτήρια, μύκητες και ιούς.

Δείτε λοιπόν παρακάτω σε τι οφείλονται οι σκασμένες φτέρνες, πως θα τις προλάβετε, αλλά και πως θα τις αντιμετωπίσετε με φυσικό τρόπο στο σπίτι, αποκτώντας και πάλι μαλακές φτέρνες.

Αίτια που προκαλούν τις σκασμένες φτέρνες:

Αφυδάτωση και κακή διατροφή: Η μη ισορροπημένη διατροφή επηρεάζει μεταξύ άλλων την επιδερμίδα και αυτό έχει αντίκτυπο στις φτέρνες, οι οποίες γίνονται σκληρές και αποκτούν ρωγμές. Αυτό ισχύει και με την αφυδάτωση, η οποία κάνει την επιφάνεια του πέλματος ξηρή και τραχιά, οδηγώντας στις σκασμένες φτέρνες.

Προβλήματα υγείας: Οι σκληρές φτέρνες μπορούν επίσης να προκληθούν από διάφορες διαταραχές και παθήσεις, όπως μύκητες ποδιών, διαβήτη, θυροειδή, έκζεμα και ψωρίαση.

Βάρος: Η συνεχής ορθοστασία και το έντονο περπάτημα μπορούν επίσης να προκαλέσουν τις σκασμένες φτέρνες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως όλο το βάρος πέφτει στα πόδια. Ειδικά αν πρόκειται για έναν υπέρβαρο άνθρωπο ή με την ξαφνική πρόσληψη βάρους πχ σε μια εγκυμοσύνη, τότε το πρόβλημα είναι ακόμη πιο έντονο, διότι ασκείται μεγάλη πίεση στο λιπώδες στρώμα που έχει η φτέρνα, με αποτέλεσμα να σκάει και να δημιουργούνται ρωγμές.

Παπούτσια: Σημαντικό ρόλο παίζει η σωστή επιλογή παπουτσιού. Ένα μη ανατομικό και ακατάλληλο για την περίσταση ζευγάρι υποδημάτων, μπορεί να δημιουργήσει σκασμένες και σκληρές φτέρνες. Επίσης, τα ανοιχτά παπούτσια όπως σαγιονάρες, πέδιλα και σανδάλια, είναι ένας ακόμη λόγος που δημιουργούνται ξηρές φτέρνες, διότι το λιπώδες μέρος της φτέρνας είναι εκτεθειμένο και φθείρεται.

Το ξυπόλητο περπάτημα μπορεί επίσης να δημιουργήσει ξηρές φτέρνες.

Γήρανση: Σημαντικός παράγοντας για την ξηρότητα της φτέρνας είναι η μείωση της ελαστικότητας της επιδερμίδας καθώς μεγαλώνουμε. Πιο συγκεκριμένα, γίνεται απώλεια του προστατευτικού λίπους στο κάτω μέρος των ποδιών και έτσι προκαλούνται οι σκασμένες φτέρνες.

Κληρονομικότητα: Αν κάποιο μέλος της οικογένειας σας αντιμετωπίζει πρόβλημα με τις σκασμένες φτέρνες, ενδέχεται να οφείλεται ακόμη και στο DNA του. Η πρόληψη σε αυτή την περίπτωση είναι το σημαντικότερο βήμα. Μην αμελείτε λοιπόν την περιποίηση ποδιών, ειδάλλως οι ξηρές φτέρνες δεν θα αργήσουν να κάνουν την εμφάνιση τους.

Συμβουλές και πρόληψη για μαλακές φτέρνες:

1. Η συχνή περιποίηση των ποδιών είναι ο σημαντικότερος τρόπος για να διατηρήσετε απαλές τις φτέρνες σας. Μην αμελείτε λοιπόν να τις τρίβετε με την ράσπα, τη λίμα ή μια ελαφρόπετρα στο τέλος του μπάνιου σας για να αφαιρέσετε τα νεκρά κύτταρα και τις σκληρύνσεις. Για καλύτερο αποτέλεσμα, ανά τακτά διαστήματα χρησιμοποιήστε ένα scrub και τρίψτε τα πέλματα σας.

Σε περίπτωση που οι φτέρνες σας έχουν ήδη σκάσει και έχουν δημιουργηθεί ρωγμές, και πάλι χρειάζεται τρίψιμο. Οι ρωγμές δεν μπορούν να επουλωθούν αν δεν αφαιρέσετε το μεγαλύτερο μέρος του σκασμένου δέρματος. Προσοχή όμως, μην το παρακάνετε, διότι μπορεί να αφαιρέσετε περισσότερα στρώματα επιδερμίδας από το επιθυμητό και να προκληθεί πόνος στις φτέρνες. Οι ρωγμές θα εξαφανιστούν σιγά σιγά και όχι με την μία φορά.

2. Μην αμελείτε την καθημερινή εφαρμογή μιας βαθιά ενυδατικής κρέμας στις φτέρνες σας. Ιδανικές είναι οι κρέμες με ουρία και σαλικυλικό οξύ, διότι αυτά τα συστατικά βοηθούν στην απολέπιση και προλαμβάνουν τη δημιουργία σκληρύνσεων.

3. Πριν τον ύπνο, απλώστε μια κρέμα για σκασμένες φτέρνες πχ scholl ή βαζελίνη στα πέλματα σας, τυλίξτε τα προαιρετικά με διάφανη μεμβράνη και φορέστε βαμβακερές κάλτσες. Με αυτό τον τρόπο θα έχετε πάντα μαλακές φτέρνες.

4. Φροντίστε να φοράτε τα κατάλληλα ανατομικά παπούτσια για κάθε περίσταση. Αν θέλετε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή κάποιον ποδίατρο για να σας ενημερώσει για τους πάτους παπουτσιών. Ίσως φορώντας το ιδανικό ζευγάρι πάτων να διορθώσετε το περπάτημα σας και να προλάβετε την εμφάνιση σκασμένων φτερνών.

5. Η κατανάλωση αρκετού νερού ή υγρών, καθώς και τα λιπαρά ωμέγα 3-6-9 βοηθούν στην ενυδάτωση. Επίσης, πρέπει να λαμβάνετε τις κατάλληλες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, όπως C, B6 και ψευδάργυρο. Αν η διατροφή σας δεν τα προσφέρει, ίσως σας ωφελήσει ένα πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα.

Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης για σκασμένες φτέρνες:

Η περιποίηση ποδιών με φυσικό τρόπο μπορεί να αποτρέψει τις σκασμένες φτέρνες ή να τις αντιμετωπίσει, χαρίζοντας σας μαλακά και βελούδινα πέλματα. Σε καμία περίπτωση μην προσπαθήσετε να μειώσετε τη σκληρή επιδερμίδα με ξυράφι ή άλλα αιχμηρά αντικείμενα. Μπορεί να αφαιρέσετε περισσότερο δέρμα απ’ ότι πρέπει, να τραυματιστείτε ή να πληγώσετε τις φτέρνες σας στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας. Έτσι όχι μόνο θα προκληθεί πόνος στις φτέρνες, αλλά αυξάνεται και ο κίνδυνος για μολύνσεις.

Scroll to Top