Πως οι ραδιοσυχνότητες »χτυπούν» την κυτταρίτιδα;

Τι ακριβώς είναι η κυτταρίτιδα;

«Κυτταρίτιδα ονομάζεται η διήθηση (στράγγισμα, φιλτράρισμα) του συνδετικού ιστού με λιπαρές ουσίες, οι οποίες έχουν την τάση να σκληραίνουν. Είναι, δηλαδή, σωροί λίπους και νερού σταθεροποιημένοι με υποδόριο ιστό. Εμφανίζεται με πολλές όψεις και ποικίλλει κατά περιοχές.

Αυτό σημαίνει πως ο οργανισμός δεν αποβάλλει κανονικά τα απορρίμματά του (από τους νεφρούς και τους ιδρωτοποιούς αδένες), με αποτέλεσμα αυτά να παραμένουν στο σώμα και να εναποτίθενται στον κυτταρικό ιστό. Με τον καιρό, τα σημεία του ιστού στα οποία έχουν τοποθετηθεί τα «απορρίμματα» σκληραίνουν.

Τότε έρχεται η λέμφος (μεσοκυττάριο υγρό που μεταφέρει τα λίπη από τα εντερικά τοιχώματα) που προσπαθεί να διαλύσει τις τοξίνες που βρίσκονται εκεί, με αποτέλεσμα ο συνδετικός ιστός να παχαίνει, να διατείνεται και να σχηματίζεται όζος.

Η κυτταρίτιδα αφορά κυρίως τις γυναίκες -είναι ένα δευτερεύον χαρακτηριστικό του φύλου τους- και συσσωρεύεται επιλεκτικά σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος –ιδιαίτερα στους μηρούς και τους γλουτούς, που επηρεάζονται από τις γυναικείες ορμόνες (οιστρογόνα) και από τον γυναικείο κύκλο.

Τα βασικά αίτια της κυτταρίτιδας
Σύμφωνα με την αισθητικό, τα κύρια αίτια εμφάνισης της κυτταρίτιδας, τα οποία αφορούν τόσο τα αδύνατα όσο και τα υπέρβαρα άτομα είναι τόσο γονιδιακά (κληρονομικά) όσο και περιβαλλοντικά:

οι φλεγμονώδεις και τοξικές καταστάσεις (το κάπνισμα, η κατάχρηση οινοπνεύματος, το μη ελεγχόμενο στρες)
οι διαταραχές του εντέρου (η μείωση του μεταβολισμού)
η ζωή σε μολυσμένη ατμόσφαιρα και η μη κανονική λήψη οξυγόνου
η πλούσια σε λιπαρές ουσίες διατροφή (ιδιαίτερα σε ζωικά λίπη)
η ηπατική ανεπάρκεια, η ενδεχόμενη ανωμαλία ενδοκρινών αδένων -ιδιαίτερα του θυρεοειδή- αλλά και η ύπαρξη αρμονικών ανακατατάξεων, π.χ. η εφηβεία, η εγκυμοσύνη, η γαλουχία, η εμμηνόπαυση.
η εναλλαγή περιόδων στερητικής «δίαιτας» και «χαλάρωσης» και η ελάττωση της σωματικής δραστηριότητας.
οι διαταραχές των φλεβών και των λεμφαγγείων, οι οποίες ενισχύουν την αποθήκευση του λίπους (λιπογένεση) και την κινητοποίησή του (λιπόλυση).

 Μία από τις αποτελεσματικότερες λύσεις στο επίμονο πρόβλημα της κυτταρίτιδας και της χαλάρωσης είναι η θεραπεία με ραδιοσυχνότητες που βοηθαει στην επίτευξη μιας πιο αδύνατης σιλουέτας και πιο σφιχτού σώματος, χωρίς ιδιαίτερη άσκηση και στερήσεις.

Οι ραδιοσυχνότητες είναι πλέον πολύτιμοι σύμμαχοι στην υπηρεσία της αισθητικής ιατρικής. Πιο συγκεκριμένα, η εφαρμογή ραδιοσυχνοτήτων στην ιατρική αισθητική δίνει τη δυνατότητα να πετύχουμε βαθιά και μακροχρόνια σύσφιξη του δέρματος και μείωση της ορατής κυτταρίτιδας.

Μέσω της διοχέτευσης ραδιοσυχνοτήτων στο δέρμα, ενεργοποιούνται οι ινοβλάστες και παράγεται κολλαγόνο άμεσα και κυρίως ανώδυνα., συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην αποκατάσταση της ελαστικότητας του δέρματος.

Η ελεγχόμενη θερμότητα που δημιουργείται κάτω από το δέρμα βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και παράλληλα συμβάλλει στη συρρίκνωση των λιποκυττάρων.

Στη συνέχεια , χρησιμοποιούμε την ειδική κεφαλή, προκαλώντας την καταστροφή των λιποκυττάρων (λιποδιάσπαση) και την ρευστοποίηση του λίπους (λιπόλυση) σε περιοχές με τοπικό πάχος και κυτταρίτιδα.

Η καταστροφή των λιποκυττάρων είναι οριστική και το περιττό λίπος αποβάλλεται μέσω του λεμφικού συστήματος από τον οργανισμό. Η μέθοδος αυτή μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος εμφανίζεται η κυτταρίτιδα ή τοπικό πάχος.

Είναι μία εντελώς ανώδυνη θεραπεία που οι ασθενείς την περιγράφουν ευχάριστη και χαλαρωτική. Οι ραδιοσυχνότητες προκαλούν μια βαθιά, ανεκτή αίσθηση θερμότητας στο δέρμα.

Η συχνότητα των συνεδριών είναι περίπου δυο φορές την εβδομάδα και ο τελικός αριθμός εξαρτάται από το πρόβλημα. Έπειτα από 3‐4 συνεδρίες τα αποτελέσματα είναι εμφανή και μετρήσιμα, χάνονται πόντοι και λειαίνεται η αντιαισθητική όψη φλούδας πορτοκαλιού. Το δέρμα γίνεται σφιχτό, σφριγηλό, ανακτά την ελαστικότητά του.

Αλλάζοντας τον τρόπο ζωής μας
Γνωρίζοντας τα αίτια της κυτταρίτιδας αντιλαμβανόμαστε ότι με μικρές ή μεγαλύτερες αλλαγές στον τρόπο ζωής μας έχουμε την δυνατότητα σε μεγάλο βαθμό να την επηρεάσουμε και τελικά να την μειώσουμε. «Η σωστή προσέγγιση στο πρόβλημα της κάθε γυναίκας πρέπει να γίνεται εξατομικευμένα και λαμβάνοντας υπ’όψιν όλους τους παραπάνω παράγοντες».

Τι να αποφεύγει, λοιπόν, η γυναίκα στην διατροφή της: Τους «γρήγορους» υδατάνθρακες (γλυκά, λευκό ψωμί, μακαρόνια), τα αναψυκτικά και το οινόπνευμα, τα λίπη (ιδίως τα ζωικά, π.χ. βούτυρο, παχιά τυριά, αλλαντικά), τα τηγανητά, ενώ θα πρέπει να περιοριστεί και το αλάτι, καθώς προκαλεί κατακράτηση υγρών και άρα εμποδίζει την ομαλή απομάκρυνση των τοξινών.

Και τι να προτιμά: Τα φρούτα και τα λαχανικά σε κάθε γεύμα (ιδίως τα σπαράγγια, το αβοκάντο, τις μπανάνες, τα μούρα, τα μπρόκολο, τα πορτοκάλια, τα κρεμμύδια, τα αχλάδια, τον ανανά και το πεπόνι). Τις τροφές με υψηλή ποιότητα πρωτεϊνών (ψάρια, αυγά, άπαχο κρέας), τα ημιάπαχα γαλακτοκομικά, τις φυτικές ίνες (ιδιαίτερα τις νιφάδες βρώμης και το ψωμί ολικής άλεσης), τα όσπρια. Και, κυρίως, να πίνει πολύ νερό!

Ακόμα:
Η σωστή σωματική άσκηση είναι ο δεύτερος σημαντικότερος παράγοντας στη μείωση της κυτταρίτιδας.

Με τον όρο «σωστή» εννοούμε την άσκηση που ενεργοποιεί τους ιδρωτοποιούς αδένες, οι οποίοι αποβάλλουν τις τοξίνες, και αυτή είναι η έντονη αερόβια άσκηση, η οποία θα πρέπει να πραγματοποιείται συστηματικά, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα.

Τέτοιες μορφές άσκησης είναι το έντονο περπάτημα με εναλλαγές σε τρέξιμο, το κολύμπι, η χρήση του ελλειπτικού μηχανήματος, ενώ ιδιαίτερος λόγος γίνεται τελευταία για την διαλειμματική άσκηση, κατά την οποία η ένταση εναλλάσσεται από χαμηλή σε υψηλή κ.ο.κ. Ένας έμπειρος personal trainer μπορεί να καθοδηγήσει την γυναίκα σε τέτοιες ασκήσεις και ιδιαίτερα σε αυτές που δίνουν έμφαση στους μηρούς και τους γλουτούς, εκεί όπου εστιάζεται το πρόβλημα.

 

Scroll to Top