Σε ποιά ηλικία εμφανίζεται η κυτταρίτιδα και ποιο ρόλο παίζει ο τρόπος ζωής;

Η κυτταρίτιδα μπορεί να παρουσιαστεί στο σώμα μιας γυναίκας στις περιόδους της εφηβείας, της κλιμακτήριου και καμιά φορά στην εποχή της εγκυμοσύνης.

Οι κίνδυνοι λοιπόν αρχίζουν απο το 14ο ή 15ο έτος της ηλικίας για κάθε γυναίκα και εξακολουθούν να την παραμονεύουν και να την απειλούν για πολλά χρόνια μέχρι την εποχή της κλιμακτήριου.

Η προληπτική αγωγή που μπορεί να εφαρμοσθεί, απο την εποχή της εφηβείας ακόμα, είναι μια σωστή διατροφή και μεθοδευμένη άσκηση.

Έτσι, και αν ακόμα υπάρχουν τα ορμονικά αίτια ( δυσλειτουργία του γεννητικού συστήματος) που δυσκολεύουν την ανταλλαγή και τη διακίνηση του μεσοκυττάριου υγρού, με την σωστή κίνηση η οποία θα επιφέρει συνεχείς μυΐκές συστολές και διαστολές θα μπορέσει να επιτευχθεί η ενίσχυση του αναβολισμού.

Επίσης, με τη σωστή κίνηση γίνονται συνεχείς μαλάξεις του συνδετικού ιστού και διευκολύνονται η κυκλοφορία και η μετακίνηση του υγρού μέσα στο οποίο διαπλέουν τα κύτταρα.

Και κάτι ακόμη πιο σημαντικό. Εκτός απο την ενίσχυση του αναβολισμού, η κίνηση προκαλεί τη σύνθεση ορμονών και ενζύμων οι εκκρίσεις των οποίων αποτρέπουν τη κατακράτηση του νερού, δυσλειτουργία υπεύθυνη για τη δημιουργία κυτταρίτιδας.

Όσο για τη σωστή διατροφή, θα πρέπει με κάθε τρόπο να αποφεύγονται τροφές που είναι ικανές να προσθέσουν τοξίνες στο αίμα.

Οι τροφές αυτές είναι:
– οι επεξεργασμένες τροφές
– οι κονσερβοποιημένες και τυποποιημένες
– η υπερβολική χρήση οινοπνεύματος, κρέατος, πουλερικών
– υπερβολική χρήση άσπρης ζάχαρης
– τα καρυκεύματα κ.λ.π

Ενώ τροφές που διστηρούν το αίμα αποτοξινωμένο είναι:
– τα φρούτα και τα λαχανικά
– το μέλι
– οι πατάτες με το φλούδι ( ψητές)
– τα γαλακτοκομικά
– οι ξηροί καρποί κ.τ.λ

Scroll to Top