Σωματική άσκηση

Η σωματική άσκηση είναι σημαντική για καλή υγεία και ευεξία. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, ειδικά του καρκίνου του εντέρου. Τα άτομα που είναι σωματικά δραστήρια έχουν πιθανότητες να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, του ενδομητρίου (μήτρα), του πνεύμονα, του παγκρέατος και των ωοθηκών.

Η σωματική άσκηση μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της καρδιακής νόσου και του διαβήτη, ενώ συμβάλλει και στη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους. Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία αποτελούν επίσης παράγοντες κινδύνου για πολλές σημαντικές μορφές καρκίνου. Η σωματική άσκηση θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα, αυξάνοντας την ενέργεια και τη ζωτικότητά σας.

Οι Εθνικές Κατευθυντήριες Γραμμές για τη Σωματική Άσκηση στην Αυστραλία συνιστούν τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας έντασης σωματική άσκηση, όπως το περπάτημα, τις περισσότερες ή όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Είναι σκόπιμο επίσης να κάνετε τακτικά κάποιο είδος έντονης άσκησης, για καλύτερη υγεία και φυσική κατάσταση.

Τα επιστημονικά στοιχεία για την πρόληψη του καρκίνου δείχνουν ότι όσο περισσότερο ασκείτε το σώμα σας, τόσο το καλύτερο. Η σύγχρονη έρευνα δείχνει ότι 60 ή περισσότερα λεπτά μέτριας άσκησης (όπως το ζωηρό περπάτημα, το κούρεμα του γρασιδιού ή η κολύμβηση σε μέτριο ρυθμό) και 30 ή περισσότερα λεπτά έντονης δραστηριότητας (όπως το αερόμπικ, το τρέξιμο ή η γρήγορη ποδηλασία) καθημερινά, είναι ό, τι καλύτερο για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Αν έχετε κάποια ιατρική πάθηση ή δεν είστε σίγουροι για την κατάσταση της υγείας σας, ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας πριν ξεκινήσετε εντατική άσκηση.

Το περπάτημα είναι σπουδαία άσκηση. Δεν είναι απαραίτητο να εγγραφείτε σε γυμναστήριο για να γίνετε πιο δραστήριος. Επιλέξτε τις δραστηριότητες που σας ευχαριστούν και αυτές που ταιριάζουν με την καθημερινότητά σας. Αν δεν έχετε ασκηθεί μέχρι τώρα, κάθε αύξηση της δραστηριότητάς σας θα είναι ευεργετική.

 • Χρησιμοποιείστε τις σκάλες, όχι τον ανελκυστήρα
 • Κατεβείτε από το λεωφορείο ή το τραίνο μια στάση πριν από τον προορισμό σας και περπατήστε
 • Συναντηθείτε με τους συναδέλφους σας για να συνεργαστείτε, αντί να τους στέλνετε ηλεκτρονικά μηνύματα
 • Πηγαίνετε μια βόλτα στο μεσημεριανό διάλειμμα
 • Παρκάρετε πιο μακριά από τον προορισμό σας και περπατήστε
 • Διασκεδάστε με δραστηριότητες, όπως ποδηλασία, παιχνίδι με μπάλα ή συμμετοχή σε αθλητική ομάδα
 • Περπατήστε με κάποιον φίλο ή εγγραφείτε σε ομάδα πεζοπορίας
 • Συμμετέχετε σε τάξη εκμάθησης χορών
 • Δοκιμάστε να κάνετε ομαδικά γυμναστική στο γυμναστήριο
 • Κάνετε μερικές απλές ασκήσεις τεντώματος όταν παρακολουθείτε τηλεόραση
 • Αναλάβετε πιο εντατικές δουλειές στο σπίτι, όπως σκούπισμα ή κούρεμα του γρασιδιού
Scroll to Top