Τα είδη και η θεραπεία της ακμής

Η ακμή εμφανίζεται με μαύρα στίγματα και σπυράκια. Μπορεί να πάρει διάφορες μορφές. Σε κάθε περίπτωση, για την θεραπεία της ακμής είναι απαραίτητη η χρήση ειδικών προϊόντων ρύθμισης του σμήγματος.

Διάφορα είδη της ακμής
Από τη μη φλεγμονώδη ακμή στη φλεγμονώδη ακμή

Υπάρχουν διάφορα είδη ακμής. Κατ’ αρχάς, μπορεί να εμφανιστεί με τη μορφή φαγεσώρων (μαύρων και λευκών στιγμάτων). Αυτή ονομάζεται μη φλεγμονώδης ακμή. Ωστόσο, η ακμή μπορεί να συνοδεύεται από σπυράκια και μεγαλύτερες αλλοιώσεις. Σε περιβάλλον χωρίς οξυγόνο, ένα βακτήριο που υπάρχει στην επιδερμίδα εκ φύσεως (και ονομάζεται P.acnes) μπορεί να πολλαπλασιαστεί και να δημιουργήσει φλεγμονώδεις ουσίες, οι οποίες διαχέονται στις στιβάδες που βρίσκονται από κάτω. Αυτή είναι η φλεγμονώδης ακμή. Συνήθως, αυτές οι δύο μορφές ακμής συνυπάρχουν και το φαινόμενο είναι γνωστό ως μικτή ακμή. Παρουσιάζεται σχεδόν στο 60% των ασθενών με ακμή.

Συμπτώματα της ακμής
Ακμή: ένα πρόβλημα με ποικίλες αιτίες
Διάφοροι παράγοντες συμβάλλουν στην εμφάνιση αλλοιώσεων ακμής. Συνήθως οφείλονται σε ορμονικές διαταραχές (εφηβεία, προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, εγκυμοσύνη, κ.ά.), καθώς και στο άγχος και την κόπωση, που μπορούν να οδηγήσουν σε υπερπαραγωγή σμήγματος και ανάπτυξη βακτηρίων. Όταν το σμήγμα δεν μπορεί πλέον να ρεύσει κανονικά, οι πόροι της επιδερμίδας φράσσουν. Τότε εμφανίζονται μαύρα στίγματα (φαγέσωρες) και σπυράκια.

Θεραπεία της ακμής
Για την αντιμετώπιση της ακμής απαιτείται ήπια προσέγγιση
Για να αποβάλλει την ακμή, η επιδερμίδα πρέπει να δεχθεί ήπιες φροντίδες. Επίσης, πρέπει να τηρηθούν ορισμένοι βασικοί κανόνες:

· Πολύ καλός καθαρισμός της επιδερμίδας με ειδικό προϊόν για λιπαρή επιδερμίδα.
· Καθημερινή χρήση προϊόντος φροντίδας, που πραγματικά είναι το κλειδί της επιτυχίας.
· Χρήση προϊόντων ειδικά σχεδιασμένων για λιπαρή επιδερμίδα και μη φαγεσωρογόνο μακιγιάζ.
· Προστασία της επιδερμίδας από τον ήλιο, που αντίθετα με τα κοινά πιστεύω, είναι κακός φίλος της ακμής.
· Μην σπάτε τα σπυράκια.

Εκτός από τα παραπάνω μέτρα, ο δερματολόγος μπορεί να σας προτείνει και φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση της ακμής. Μην διστάσετε να μιλήσετε μαζί του σχετικώς.

 

Scroll to Top