Τύποι δέρματος και πώς θα βρείτε το δικό σας

Ο  τύπος του δέρματος εξαρτάται από την εκκριτική λειτουργία των σμηγματογόνων αδένων στο σώμα μας και την ικανότητα συγκράτησης του νερού από τα κύτταρα. Υπάρχουν 4 βασικοί τύποι δέρματος και 2 συμπληρωματικοί, που συνήθως συνυπάρχουν με τους βασικούς τύπους δέρματος.

 Τύποι δέρματος

1.Κανονικό

2.Ευαίσθητο

3.Λιπαρό

4.Μικτό

5.Ξηρό

6.Αφυδατωμένο

 Χαρακτηριστικά τύπων δέρματος

1.Κανονικό δέρμα. Έχει λαμπερή όψη, είναι λείο, με κλειστούς, ομοιόμορφους πόρους, ελαστικό, ενυδατωμένο, με ομοιόμορφο χρώμα, ματ όψη, δεν αφήνει καθόλου λιπαρότητα στην αφή και έχει βελούδινη αίσθηση.

2.Ευαίσθητο δέρμα. Τείνει να είναι λεπτό με μικρούς πόρους.Ερεθίζεται εύκολα και χαρακτηρίζεται από διάχυτη ερυθρότητα και εξανθήματα. Αυτός ο τύπος δέρματος έχει τις περισσότερες αλλεργικές αντιδράσεις σε καλλυντικά σκευάσματα και όχι μόνο, ενώ είναι πολύ επιρρεπές στο κρύο, τον ήλιο, τον αέρα και τις ευρυαγγείες.

3.Λιπαρό δέρμα. Χαρακτηρίζεται από ανοιχτούς πόρους και ήπια ή έντονη γυαλάδα, ενώ είναι επιρρεπές σε μαύρα στίγματα,κλειστούς φαγέσωρες ( πόροι εντέλως κλειστοί με εγκλωβισμένο σμήγμα μέσα, σαν μικρά, λευκά εξογκωματάκια που γίνονται αντιληπτά κυρίως με την αφή ) και σπυράκια. Είναι τραχύ στην υφή του και έχει μια χαρακτηριστική, κιτρινόλευκη απόχρωση.

4.Μικτό δέρμα. Έχει μέτριους πόρους, είναι ένα δέρμα κανονικό με τάση για λιπαρότητα στη ζώνη Τ που βρίσκεται στη μύτη, το σαγόνι και το μέτωπο. Χαρακτηρίζεται από καλή κυκλοφορία του αίματος και υγιές χρώμα.

5.Ξηρό δέρμα. Χαρακτηρίζεται από ελλιπή έκκριση σμήγματος, αδιόρατους πόρους, είναι λεπιδωτό, με θαμπή, γκρίζα όψη. Σε πιο βαριές περιπτώσεις, το ξηρό δέρμα μπορεί να χάσει την ελαστικότητα του και να γίνει εξαιρετικά ευαίσθητο στον ήλιο και τις κλιματολογικές συνθήκες. Έχει μια αίσθηση τραβήγματος, ειδικά μετά το καθημερινό πλύσιμο.

6.Αφυδατωμένο δέρμα. Χαρακτηρίζεται από έλλειψη νερού μέσα στα κύτταρα, που οφείλεται συνήθως σε διαταραχή του προστατευτικού μανδύα της επιδερμίδας, ή σε κακή διατροφή και λανθασμένη αισθητική περιποίηση. Η όψη του δέρματος είναι θάμπη και πολλές φορές ξεφλουδίζει. Συνυπάρχει συνήθως με την ξηρή επιδερμίδα.

Scroll to Top