Ωτοθεραπεία-ωτοβελονισμός για την διαχείριση της αυπνίας

Στρες-Άγχος-Αϋπνία

Το άγχος (στρες) είναι ένα διάχυτο αίσθημα ακαθόριστου φόβου, όπου το άτομο νιώθει εγκλωβισμένο σε μια κατάσταση, χωρίς τρόπο διαφυγής. Κάθε άνθρωπος βιώνει φυσιολογικά άγχος (στρες). Όταν όμως η κατάσταση αυτή είναι παρατεταμένη και έντονη, τότε το άγχος γίνεται παθολογικό, προκαλώντας προβλήματα όπως η αϋπνία, ο πόνος στο στομάχι κ.α.

Πώς εκδηλώνεται το άγχος;

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα άγχους (στρες) είναι τα εξής:

 • Ταχύπνοια
 • Έντονη εφίδρωση
 • Ωχρότητα στην περιοχή του προσώπου
 • Ταχυκαρδία
 • Πόνος στο στομάχι

Βέβαια τα άτομα που βιώνουν μεγάλες περιόδους με παρατεταμένο άγχος (στρες) εκδηλώνουν κι άλλα συμπτώματα όπως:

 • Υπέρταση
 • Συχνοουρία
 • Σεξουαλική δυσλειτουργία
 • Ανορεξία ή πολυφαγία
 • Λιποθυμίες

Άγχος: Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να βοηθήσει ο βελονισμός;

H ωτοθεραπεία  είναι μια θεραπευτική μέθοδος που μπορεί να βοηθήσει σε διάφορες διαταραχές που σχετίζονται με το άγχος (στρες) όπως η αϋπνία.

Σε τι διαφέρει το άγχος από τον φόβο;

 

Το άγχος (στρες) και ο φόβος κινητοποιούν τους ίδιους νευροφυσιολογικούς μηχανισμούς. Αποτελούν ερεθίσματα που εντοπίζονται από το νευρικό σύστημα, το οποίο με τη σειρά του προετοιμάζει τον οργανισμό για να αντιμετωπίσει την κατάσταση, ώστε να επέλθει αγχόλυση.

Η κυριότερη διαφορά τους είναι πως ο φόβος αποτελεί μια καθορισμένη εξωτερική απειλή, ενώ το άγχος μια εσωτερική, προοδευτικά εξελισσόμενη απειλή.

Τι είναι η αϋπνία;

Με τον όρο αϋπνία περιγράφουμε την δυσκολία στην έλευση του ύπνου ή την κακή ποιότητα του ύπνου λόγω των συχνών αφυπνίσεων.

Η αϋπνία μπορεί να είναι χρόνια ή βραχυπρόθεσμη, ανάλογα με τη διάρκεια των συμπτωμάτων.

Όταν κρατούν περισσότερο από ένα μήνα και εκδηλώνεται τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, τότε η αϋπνία είναι χρόνια.

Πώς θα καταλάβει κάποιος ότι πάσχει;

Το άτομο (α) ξυπνάει συχνά στη διάρκεια της νύχτας και το πρωί νιώθει κουρασμένο, (β) δυσκολεύεται να κοιμηθεί και τελικά κοιμάται μία με δύο ώρες, (γ) δεν καταφέρνει να κοιμηθεί καθόλου ή ξυπνάει μέσα στη νύχτα και δεν μπορεί να ξανακοιμηθεί.

Πώς μπορεί να βοηθήσει  στην αντιμετώπιση της αϋπνίας και σε ποια σημεία τοποθετούνται οι βελόνες;

 

Η ωτοθεραπεία  απενεργοποιεί τα κέντρα του αναλυτικού εγκεφάλου που είναι υπεύθυνος για το άγχος και τη στεναχώρια. Μέσω αυτής της μεθόδου απελευθερώνονται στον εγκέφαλο ουσίες όπως η σεροτονίνη, η β-εγκεφαλίνη, η νοραδρεναλίνη  που έχουν αντικαταθλιπτική και αναλγητική δράση.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο ασθενής να χαλαρώνει και να νιώθει ηρεμία και να παρουσιάζει βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Για την αντιμετώπιση της αϋπνίας οι βελόνες εισάγονται σε σημεία του σώματος όπως οι καρποί, οι παλάμες, τα πόδια, αλλά και σημεία του αυτιού.

Image result for insomnia acupuncture

Άγχος: Πώς μπορεί να βοηθήσει ο βελονισμός;

 

Ανάλογα με το πρόβλημα που θα διαγνωστεί, ο γιατρός θα καθορίσει το θεραπευτικό μοντέλο για να επανέλθει η ισορροπία. Όταν η πάθηση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι ψυχολογική, τότε χρησιμοποιούνται οι μεσημβρινοί της καρδιάς, του περικαρδίου και περιοχών ανάμεσα στα μάτια.

Με βάση τα συμπτώματα που έχει ο ασθενής, ο γιατρός θα καθορίσει επιπλέον σημεία στο σώμα. Έτσι, αν αντιμετωπίζει ενοχλήσεις στο στομάχι, τότε θα τοποθετηθούν βελόνες και στον μεσημβρινό του στομάχου.

Για την αντιμετώπιση του άγχους (στρες) τοποθετούνται βελόνες κατά μήκος του στέρνου, ανάμεσα στα μάτια, στην περιοχή του αυχένα κτλ. Στόχος του βελονισμού είναι η χαλάρωση του οργανισμού με φυσικό τρόπο και η ανακούφιση από τυχόν πόνους. Ο βελονισμός έχει την ιδιότητα να διεγείρει την παραγωγή ενδορφινών και να μειώνει τα επίπεδα της κορτικοστερόνης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την ελάττωση του άγχους.

Ποια τα πλεονεκτήματα του βελονισμού;

Ανάμεσα στα πλεονεκτήματα του βελονισμού συγκαταλέγονται τα εξής:

 • Είναι μια θεραπεία χωρίς παρενέργειες
 • Ο ασθενής νιώθει ανακούφιση μετά την πρώτη κιόλας συνεδρία
 • Είναι μια ανώδυνη μέθοδος

Related image

Πόσες συνεδρίες απαιτούνται για να αντιμετωπιστεί το άγχος (στρες);

Ο αριθμός των συνεδριών εξαρτάται από την ένταση του προβλήματος, τα συμπτώματα που παρουσιάζει ο ασθενής, αλλά και από τον ίδιο τον οργανισμό του ασθενή. Συνήθως για να αντιμετωπιστεί το άγχος, χρειάζονται περίπου 15 συνεδρίες.

Η συχνότητα θα καθοριστεί από τον γιατρό και τον ασθενή. Σε κάποια περιστατικά οι συνεδρίες γίνονται μέρα παρά μέρα, ενώ σε άλλα ο ασθενής επισκέπτεται τον γιατρό δύο φορές την εβδομάδα.

Χρήσιμες έρευνες:

Scroll to Top